Ікона Божої Матері «Помічниця в пологах»

Для будь-якої жінки народження дитини – найголовніший подарунок Бога. Молитва перед іконою Божої Матері «Помічниця в пологах» захищає майбутніх матерів, допомагає зберегти вагітність і зміцніти після пологів.

Багато жінок, напевно, навіть не зможуть описати радість, яку дарує їм відчуття материнства. Однак під час вагітності майбутні матері відчувають сильний страх від думок про болючі пологах і небезпеки, які можуть загрожувати малюкові. Щоб захистити себе і майбутньої дитини, жінки звертаються за допомогою до Божої Матері – Заступниці дітей і матерів. Образ Богородиці «Помічниця в пологах» можна часто побачити в пологових будинках і там, де незабаром очікується поповнення сім’ї. Ікона Богоматері не просто є оберегом для майбутньої матері – вона допомагає жінкам під час пологів, захищаючи як їх, так і дитини.

Історія ікони «Помічниця в пологах»

Про історію виникнення образу Богоматері «Допомога під час пологів», як і про місцезнаходження оригіналу, в даний час немає достовірних відомостей. За однією з версій, колись ця ікона належала католицькій церкві. Це підтверджує особливу зображення Діви Марії, не властиве православної іконографії.

Ще одним підтвердженням цієї версії є сам день святкування ікони – 8 січня. Разом зі святкуванням ікони «Допомога під час пологів» в цей день віруючі вшановують ще один образ Божої Матері – «Блаженний черево», який прийшов до нас з Італії, з Бар-града, що знаходиться в Римі.

Незважаючи на те, що про походження ікони немає підтверджених даних, чудотворний образ Божої Матері «Помічниця в пологах» особливо шанується православною церквою і майбутніми матерями. Копії ікони можна побачити в багатьох храмах нашої країни, а вагітні жінки завжди можуть звернутися до неї за допомогою, попросивши про легких безболісних пологах і про здоров’я своєї дитини.

Опис способу Божої Матері «Помічниця в пологах»

Існує кілька ікон Діви Марії «Помічниця в пологах», але всього лише одна з них є найпоширенішою в сучасному світі. Кожне з цих зображень має свої іконографічні особливості, проте залишається незмінним сенс і сила чудотворного образу. Зображення на іконі належить до одного з типів католицької іконографії – іммакулат, що означає «непорочна». Сама Богородиця зображена в червоному вбранні, на якому помітна прозолоть. Вона стоїть з непокритою головою, а руки її складені на грудях. На рівні її долонь зображено немовля Ісус Христос без шат, зі схрещеними руками. Таке зображення означає переживання Божої Матері про ще не народженій дитині. Її образ дарує любов, надію і заспокоєння, які так необхідні вагітним жінкам.

У чому допомагає чудотворний образ

Із самої назви можна зрозуміти, що ікона є головним оберегом для жінки, яка носить під серцем дитину. Молитви перед іконою і віра в силу Великої Заступниці допомагають жінкам народити швидко і безболісно, ??відновитися після пологів, а також забезпечують захист від неприємностей на весь час вагітності.

Сімейні пари, які мріють завести дитину, але довгий час не можуть цього зробити, також звертаються до образу Богоматері з проханнями якнайшвидше подарувати їм дітей. З цим пов’язана чудова історія, завдяки якій Серпуховский Нікольський собор в 1993 році знайшов чудотворний образ Божої Матері «Помічниця в пологах».

З Серпуховским священиком Володимиром Андрєєвим завдяки чарівній силі ікони «Допомога під час пологів» відбулося справжнє диво. Ще в той час, коли у нього не було духовного сану, вони з дружиною мріяли завести дитину, але перша спроба закінчилася загибеллю немовляти, а після другої пологи пройшли легко, але мати опинилася в тяжкому стані в лікарні. Змучений чоловік протягом півроку поодинці дбав про дитину. Протягом цього часу він щодня молився Господу і просив його захисту і порятунку рідних людей. Одного разу він зрозумів, що спілкування з Богом для нього є необхідною потребою, і після цього вирішив повністю присвятити себе вірі і стати священиком. Під час Великого посту Володимир Андрєєв зайшов додому до однієї літньої жінки, щоб зробити Євхаристію. Він розповів їй про те, що є священиком тільки що відкрилася церкви. У цей момент жінка покликала онуку, попросивши її принести їй згорток. Коли вона розгорнула його, в ньому виявилася ікона. Це і був той самий образ Божої Матері «Помічниця в пологах». Після цього жінка сказала, що хотіла б принести цю ікону в дар нової церкви. Всі зображення було забруднено кіптявою, і у священика склалося враження, що ікона багато років лежала забута і непотрібна. Очистивши її, він побачив зображення Богоматері і немовляти Ісуса Христа. Коли він приніс ікону в церкву, вона почала творити справжні чудеса. Жінки, які молилися перед нею про зачаття дитини, вже незабаром вагітніли, але не забували молитися іконі Богородиці про безболісних пологах і щастя свого майбутнього чада. У родині священика все налагодилося: дружина одужала, а дитина росла здоровою. Після всіх чудес, які створила ця ікона, Володимир Андрєєв вирішив віддати її Нікольському Собору. З тих пір в стінах цього священного місця збирається безліч жінок і майбутніх матерів, які просять чудотворний образ подарувати їм здорову дитину, захистити їх під час вагітності, полегшити муки під час пологів.

Не тільки вагітні жінки, а й їхні чоловіки звертаються до ікони Богородиці з молитвою про захист майбутньої матері і дитини. Адже прохання від чистого серця люблячого чоловіка і майбутнього батька не може бути не почута.

Де знаходиться чудотворний образ Божої Матері «Помічниця в пологах»

Один з найголовніших образів Богородиці знаходиться в Нікольському соборі місті Серпухова в Московській області. Для храму Миколи Білого ікона Пресвятої Діви Марії «Допомога під час пологів» є однією з найбільш шанованих святинь. Для неї виділено окремий вівтар, куди приходять помолитися багато православних жінки та їхні родичі.

Божа Матір для віруючих завжди вважалася покровителькою і заступницею сімей і дітей. У багатьох православних церквах і храмах ви можете помолитися перед чудотворною іконою Богородиці «Допомога під час пологів», попросивши її про здоров’я майбутніх мам та їхніх дітей:

  • Храм Всіх Святих, Червоне село, місто Москва;
  • Храм Спаса Преображення на болванку, місто Москва;
  • Храм Різдва Христового, місто Єкатеринбург;
  • Борисоглібський храм, місто Боровськ, Калузька область;
  • Свято-Троїцький Ізмайловський собор, місто Санкт-Петербург.

У багатьох маловідомих храмах і церквах також можна побачити ікону Богоматері «Допомога під час пологів». Жінки купують такі іконки як оберіг і кожен день моляться Великої Заступниці.

Молитва перед іконою Божої Матері

Молитву перед іконою може вимовляти як майбутня мама, так і її родичі. Не забувайте, що щирість вашої молитви і віра в її силу є найголовнішим у вашому проханні.

«О, Пресвята Богородиця, Заступниця і Покровителька наша. Ніколи ти в біді не залишаєш нас, моляться тобі. Молю тебе за здоров’я і щастя чада мого. Господь Бог щастям обдарував нас, подарувавши дитя на радість нашу. Нехай ще в утробі материнській ніщо не зашкодить йому. Нехай народиться він віруючим, батьків своїх шанують і поважають. Почуй, Свята Діва Марія, прохання мої да пошли всім жінкам пологи легкі і безболісні. Хай щастя материнства настане з появою чада мого. Допоможи і благослови нас, Велика Матір Божа. Амінь ».

Звертатися до образу Богородиці «Помічниця в пологах» можна в будь-який час. Якщо у вас вдома є така ікона, моліться їй кожен день, щоб ваші прохання принесли позитивний результат.

Дата святкування чудотворного образу Діви Марії

Офіційна дата святкування ікони – 8 січня. Ця подія пов’язана з ще одним православним святом – Собор Пресвятої Богородиці. У цей день віруючі відвідують храми і собори, дякують Богородиці за її допомогу і за все її дари, вихваляють її в молитвах. Молоді мами і вагітні жінки моляться перед іконою Божої Матері «Помічниця в пологах», дякують їй за подароване чадо або просять про захист перед пологами і про здоров’я своє і майбутнього дитя.

Ссылка на основную публикацию