Ікона Хрещення Господнє: опис

Зараз ця ікона незмінно присутня в кожному храмі і займає центральне положення в вівтарної композиції. Адже сюжет ікони Хрещення Господнє представляє одне з найбільш знаменних подій земного шляху Спасителя: Іоанн Хреститель хрестить Христа у водах ріки Йордан. При цьому в цей знаменний день Христос не просто прийняв хрещення, але також проявили себе всі компоненти Святої Трійці, тобто сам Христос, Всевишній Господь і Святий дух.

зміст ікони

Так само як багато інших іконописні сюжети, цей може мати деякі відмінності в залежності від часу створення ікони та інших факторів. Зміст змінювалося протягом епох, але, так чи інакше, тут завжди було присутнє дві основні фігури:

  • Іоанн Хреститель;
  • Свята Трійця.

Саме так слід розуміти ікону Хрещення Господнє, адже бачення тільки Іоанна Предтечі і Христа є трохи обмеженим. Насправді на зображенні перед нами в символічній формі постає Всевишній Господь як Свята Трійця:

  • Христос – іпостась земна;
  • голуб – символ Святого духа;
  • Господь – в незримою формі.

Таким чином формується Трійця. Сам Господь незображується, так як ніхто з людей не може побачити його. При цьому ті, хто розуміє зміст ікони, розуміють, знають – там присутній і третя іпостась Трійці в незримою формі.

У композиції, як правило, Христос розташовується по центру, що стоять в водах річки Йордан, яку він попередньо освятив, щоб і інші люди могли змивати з себе гріхи. З одного боку стоїть Іоанн Предтеча, іноді з хрестом в одній руці, а іншою рукою він вказує на Христа. По інший бік присутні ангели або апостоли, ангели тут прислужують Святому Іоанну, як прислуговують диякони священикам в церкві.

У верхній частині овалом символічно зображується небесна твердь, звідки спускається голуб (Святий дух). Зверху по сторонам високі гори над Йорданом, які несуть символічне значення і часто виглядають схожими на сходи – вони уособлюють собою духовне сходження.

Сакральний зміст ікони на хрещення Господнє

В історичному сенсі ікона Богоявлення констатує факт участі Христа в обряді хрещення. Як відомо, Іван Хреститель протягом деякого часу перебував у пустелі Мохерон, де хрестив іудеїв. Народ Ізраїлю довіряв пророку і ходив хреститися для того щоб позбутися від гріхів.

Прийшов до водам Йордану і сам Спаситель і просив Іоанна про хрещення, але той відкинув прохання, сказавши: «Мені самому треба хреститися в тебе». Христос заперечив і закликав Іоанна виконати пророцтво.

Таким чином, на глибинному рівні ікона говорить про смирення Христа перед визначеним. Господь сам зміцнював його відомими словами: «Ти є син мій коханий ..». Також упокорюється і Іоанн, який торкається своєю правою рукою до Господа і омиває його водою, здійснюючи обряд.

Однією зі збережених християнських реліквій є та сама рука Іоанна Хрестителя, якою він доторкнувся до Господа. Десниця Святого Іоанна залишилася нетлінною донині.

Це цікаво

На іконі Хрещення Господнє закарбовується звершення визначеного Господом, тобто його волі, тобто істини. Відповідно, спостерігач виявляється не тільки причетним святому таїнства, а й вищої істини.

Також цікава символіка двох берегів Йордану:

  • там де стоїть Іоанн – називається «той» берег;
  • там, де ангели – «цей» берег.

Христос в свою чергу стає своєрідною сполучною ланкою між ними. Однак також ікона Богоявлення Господнє робить таким ланкою і саме таїнство хрещення.

Там, де стоять ангели, розташовується Ізраїль – свята земля. Відповідно, перехід через Йордан символічно означає перехід на Святу землю.

Безумовно, мова йде не про географічні величинах, але про шляхи духовному, який Христос відкриває для кожного.

Як бачите, сакральний сенс ікони Хрещення Господнє глибокий і багатогранний, тут кожна деталь перебуває з іншими в глибокій єдності, створюючи в результаті завершену композицію, яка оповідає про християнську віру. Саме тому даний сюжет включений в різні богослужіння. Молитва перед цим образом допомагає зміцнитися у вірі і просунутися на духовному шляху.

Молитва іконі Хрещення Господнє

Тропар, глас 1-й

У Йордані хрестився Ти, Господи, Троїчне явилося поклоніння: батьки бо глас свідетельствоваше Тобі, улюбленого Тя Сина іменуючи, і Дух, у вигляді голубинім, ізвествоваше словес твердження. Явлейся, Христе Боже, і світ просвітив, слава Тобі.

Кондак, глас 4-й

Явився єси днесь вселенній, і світло Твоє, Господи, прапор на нас, в розумі співаючих Тя; прийшов єси і явився єси, Світло неприступне.

величання

Величаємо Тебе, Життєдавче Христе, нас заради нині плоттю крестівшагося від Іоанна в водах Йорданських.

прокимен

Море вигляді і побіг, Йордан возвратися назад.

Ссылка на основную публикацию