Ікона «Положення в труну»

Безліч ікон має важливе значення, але особливого сенсу набувають образи, які відображали події Страсного тижня. Одним з таких образів є «Положення в труну».

Ця ікона відома у всьому православному світі. Її значення для кожної віруючої людини важко переоцінити. Молитися перед нею потрібно і можна не тільки напередодні Великодня або в період Великого посту, але і в будь-який інший день.

Сенс і історія ікони

В кінці Страсного тижня в церкві відзначають Велику п’ятницю – день смерті Ісуса Христа на хресті. Це останній день, в який люди бачили Ісуса ще живим. Після смерті Месії учні оплакували його. Далі вони поклали його тіло в труну. Це був останній момент, коли тіло Христа бачили люди.

Далі йдуть події, описані в одній з біблійних записів учнів Христа, коли Месія спустився в пекло для того, щоб дарувати прощення всім, хто опинився там до Його пришестя. Сам процес і факт положення в труну тіла Христового увічнений в іконах, на яких зображені учні, що оплакує Христа. На іконах зображуються Йосип, Никодим, іноді навіть Богородиця, а також деякі учні. Варіантів виконання ікони дуже багато, але початком її поширення став приблизно 9 століття. В середні віки в Європі ця ікона була дуже поширена.

У чому допомагає ікона

Даний образ допомагає людям в першу чергу не забувати страшні події того часу. Він нагадує про те, що смерть – це не кінець в глобальному розумінні.

Ця ікона повинна бути вдома у тих, хто хоче стати сильніше духовно і зміцнити свою віру в Бога. Це захисна ікона, тому що вона допомагає уникати сварок і оберігає будинок від усіляких проблем. Це оберігає ікона, яка перетворює життя людей і зберігає їх від усього самого кепського.

День вшанування ікони

День святкування ікони – Страсна п’ятниця кожного року. Так як Великдень постійно зміщується, то і день святкування ікони теж змінюється з року в рік. У цей день постарайтеся відвідати храм. Це прекрасний час для причастя, сповіді.

Молитва перед іконою «Положення в труну»

Священики радять частіше молитися перед цією іконою. Справа в тому, що цей образ відображає останні земні години Ісуса Христа. Більш того, душа Христова в цей час вже перебувала в пеклі, де Месія рятував людей від вічних мук, даруючи прощення.

«Ісус Христос, Бог наш і Спаситель, борошна прийняв за нас грішних. Допоможи нам знайти віру в Тебе і зміцнити її думками про Тебе. Тіло Твоє, до гробу покладене, зникло, так нехай зникнуть і наші гріхи разом з молитвами Тобі, Вседержитель. Дозволь нам грішним спокутувати всі свої помилки сьогодні, завтра і перед смертю, щоб побачити Царство Твоє. Дозволь нам увійти в нього, незважаючи на всі наші помилки і неблагочестиві вчинки. Згадаймо ж муки Твої, щоб образ Твій стояв перед очима завжди. Дай нам своє благословення, Син Божий і Захисник наш, яко молимося ми Тобі, віддаючи душу молитві і сподіваючись на те, що почуєш Ти нас рано чи пізно. Амінь ».

Молитви перед цією іконою наповнять ваше життя сенсом і світлом Божим. Вони нагадають вам про те, що смерть – це не кінець, а тільки початок. Не бійтеся жити праведно, тому що тільки так можна крізь біль і страждання прийти до справжнього щастя і пізнання сенсу життя.

Ссылка на основную публикацию