Ікона «Різдво Христове»: значення, у чому допомагає

Серед знаменитих художніх композицій, представлені зарубіжними та вітчизняними авторами з моменту зародження і подальшого розвитку всієї православної культури, існує одна, яка з давніх часів є особливо почінаема серед різних представників православного товариства. Вона називається Ікона «Різдво Христове».

У україни, а також і в усьому світі, різдвяна ікона є художнім твором, істинний захват від якого отримують всі православні віруючі. В даний час, ікона Андрія Рубльова, в якій наочно продемонстровано поява головного рятівника Ісуса Христа, є однією з найвідоміших і унікальних іконописних робіт у всьому світі.

Історія ікони

Згідно древнім історичними відомостями, написання ікони народження Христа відноситься до періоду «середньої античності», що включає в свою хронологічну послідовність початок 15 століття. Тоді, в основі її виготовлення, автором використовувалася липова дошка. До нашого часу, народження Ісуса Христа вдалося зберегти у втраченому, але тим не менш справжньому і цілісному стані.

У 1960 році дана святиня зазнала серйозної небезпеки, яка проявлялася в її подальшому знищення. Однак за часів пануючого атеїзму, цього все-таки не відбулося. Оскільки головним директором, завідувач одним новгородським музеєм, таємно вдалося переправити православну ікону «Різдво Христове» в головний центр україни. Доставлена ??експозиція була довгий час прихована під замаскованим шаром тонкої фарби, поки в один прекрасний момент московськими реставраторами не стала відома така інформація.

Опис ікони і зображених на ній фігур

В основі створення ікони народження Христа було використано кілька кольорових відтінків, включаючи такі кольори, як зелений, жовтий і білі тони. Їх поєднання дозволяє художнього образу бути яскравим і природним, зображуючи контури головних героїв в більш правдоподібному вигляді.

У центрі даного біблійного задуму чітко видно Богоматір, яка, спираючись на своє праве передпліччя, притримує руками свого малюка.

Задумка автора відразу дає зрозуміти, що Пресвята Богородиця є ключовою фігурою в народженні Христа

У верхній частині твору представлені ангели, які зібралися разом для того, щоб прославити з’явився на світ Ісуса Христа. Дві служниці, зображені в нижній частині святині, згідно з євангельськими писань, демонструють сцену купання новонародженого немовляти.

Прямо біля ясел можна помітити визирають голови вола та віслюка. Вони є символічними знаками ікони «Різдво Христове», що демонструють національності різних народів, які отримали порятунок від Ісуса Христа. Так, наприклад, віл, за задумом Андрія Рубльова характеризує юдейську націю, а осел язичників.

Таким чином, сцена ікони Різдва Христового розповідає людям головну біблійну історію появи на світ Ісуса, яка є великим святом.

Слід пам’ятати, що ікони і картини різдва Христова також проілюстровані і в роботах інших іконописців.

У чому допомагає ікона Різдво Христове

Дана святиня має колосальне значення для православних віруючих, які потребують допомоги Господа Бога. Ікона Різдво Христове допомагає людям впоратися з будь-якими виникають життєвими труднощами. Оскільки на іконі зображено народження Небесного Царя.

Звернутися до ікони з молитвами можна з метою позбавлення від різних важких хвороб, або для запобігання душевних переживань

Святкування

Свято Різдва Христового є воістину великим і найвідомішим у всьому світі.

Його щорічно відзначають 7 січня

Цей день адресований появи головного рятівника, який до цього дня продовжує оберігати і захищати людей від багатьох життєвих обставин. В знак пошани і поваги до Господа Бога, люди всією родиною відправляються на релігійні служби, вчасно і по закінченню яких, вони моляться Ісусу Христу, дякуючи йому за те, що він не перестає чути і завжди приходить на допомогу.

молитва іконі

Молитва перед іконою Різдво Христове звучить наступним чином:

Господи Боже, слався той день, коли сталося Народження Твоє! Звертаємося ми, грішні, до Тебе за допомогою і просимо позбавити нас від труднощів і проблем повсякденних. Почуй молитви наші і поможи нам знайти душевний спокій, мир і гармонію. З’явись ж до нас так допоможи нам, до Тебе, Великому Спасителю, які звертаються. Амінь.

Ссылка на основную публикацию