Ікона Саватія Соловецького

Багато ікони передають особливу енергетику, тому що вони присвячені видатним особистостям, які внесли найбільший вклад в розвиток християнства.

Саватій Соловецький – це воістину велика людина. Вже за життя він став легендою, а після того, як перейшов в інший світ, його увічнили в іконах і молитвах. Монастир, побудований в його честь, є святим місцем україни.

Історія і опис ікони

Історія ікони починається з історії самого Саватія Соловецького. Народився святий Саватій в 15 столітті. Спочатку він вів звичайне життя, але незабаром вирішив постригтися в ченці. Зробив він це в Кирило-Білозерському монастирі. Проживши там якийсь час, він отримав вести про місце ще більш відокремленому і строгому – Валаамском монастирі, який стояв недалеко від Білого моря, на крайній півночі Русі. Він перебрався туди майже відразу. Там він відчув себе ще ближчим до Бога, тому що зміг домогтися досконалого усамітнення. Він молився практично весь час та мелодії дзвінка і читаючи молитви про себе.

У повній тиші він жив днями, місяцями і роками. Але і цього йому виявилося замало. Один з ченців сказав Саватію, що в тридцяти або сорока годинах плавання знаходиться великий острів. Ідея перебратися туди відразу заволоділа ченцем. В дорозі він зустрів іншого православного ченця. Вони удвох вирушили на острів і звели там келію. Після смерті Саватія дуже багато пустельників оселялися на тому острові. Саме там згодом і був зведений Соловецький монастир.

Це не позбавлена ??краси і смутку історія надихала багатьох ченців на те, щоб стати частиною монастиря. Життя там сувора і складна, але кожен з ченців завжди віддає належне першопрохідникові, який присвятив все своє життя пошукам такого відокремленого святого місця, яке і досі відвідується багатьма людьми щороку. Кажуть, що в Соловецькому монастирі зцілюються хвороби і люди відчувають дотик Бога, адже цей острів знаходиться далеко від людей, міст і усього мирського.

Ікона Саватія Соловецького була написана майже відразу після його смерті. Звичайно, пройшов якийсь час, поки вона стала поширеною, але вести про чудеса і духовні подвиги поширювалися швидко вже тоді. У Москві є храм, названий на честь Зосима, Саватія і Германа Соловецьких. Герман – це той самий чернець, який допоміг Саватію дістатися до потрібного місця і підтримав його у важкий момент. Зосима теж брав участь у закладанні перших каменів майбутнього монастиря. Там є ікона святого Саватія на західній стіні церкви. Є ікона святого і в церкві Трійці в Кожевников, в Москві, в церкві Різдва Богородиці в Бутирках.

На іконах Саватій Соловецький зображується в повний зріст один або з Зосимою Соловецьких. Іноді на тлі зображуються бджолині вулики, адже на тому острові вони займалися розведенням бджіл, землеробством.

У чому допомагає ікона

Очевидно, що бджолярі люблять і шанують цю ікону з вуликами. Ікона, де Саватій зображений один, теж досить поширена. Допомагають ці ікони людині знаходити сенс життя і миритися з втратами, з життєвими подіями, які він не може з якихось причин змінити. Ікона Саватія Соловецького захистить вас і ваш будинок від бісів і диявольських підступів, бо, згідно з переказами, коли святий перебував в самоті, його постійно переслідували спокуси. Така ікона часто купується людьми для дачі або сільського будиночка, адже Саватій є покровителем усіх, хто займається землеробством.

Дата святкування

У самої ікони дня вшанування немає, проте таким днем ??прийнято вважати день пам’яті самого Саватія Соловецького – 27 вересня. Саме в цей день він відійшов до Отця Небесного. Згідно з традиціями, в цей день прийнято збирати мед і готувати смакоту для дітей і домочадців. У цей день можна прочитати молитву, присвячену святому Саватію.

Молитва перед іконою Саватія Соловецького

«Нехай Господь почує наші молитви і молитви твої про нас, пресвятої і преподобний Саватій. Моли Бога, щоб дав Він нам сил прийняти те, що ми не в силах змінити. Моли Його, великодушного, про милість. Моли його про те, щоб дав він нам сил бути схожими на тебе, на всіх святих, стати сміливіше і чистіше. Щоб на годину Великого Суду не боятися взяти плату за гріхи наші вільні й невільні. Моли Господа про прощення нашому і про дарування нам світла Його. Амінь ».

Ця ікона допоможе вам знайти щастя. Образ Саватія Соловецького випромінює добро і тепло, тому що за життя ця людина була таким же. Його відстороненість і прагнення до усамітнення не означає, що він не допомагав людям. Він молився за всіх, хто просив його про це.

Ссылка на основную публикацию