Ікона «Стрітення Господнє»

Безліч ікон присвячено святим і пророкам. Але крім них є ікони, які були написані на честь свят і подій. Ікона «Стрітення» – одна з таких.

Стрітення Господнє – велике двунадесяте свято, яке дуже важливий для віруючих. Його значення настільки велике, що було вирішено написати ікону на честь свята і зробити її символом торжества ще в давнину – приблизно в другому-третьому столітті нашої ери, в розпал боротьби християнства і язичництва.

Історія і опис ікони

Історія ікони – це історія свята Стрітення. Почалося все з Різдва Христового, після якого пройшло 40 днів. За традицією древніх євреїв, першого хлопчика в родині потрібно було присвячувати в віру на сороковий день від народження. Для цього проводився спеціальний ритуал з жертвопринесенням, на який Діва Марія і Йосип принесли двох голубів.

Іноді на іконі зображуються голубок і горлиця, які в католицизмі стали особливим символом добра і світла. У більшості випадків на іконі є сама Діва Марія, Йосип, Симеон Богоприємець і Анна Пророчиця, а також немовля Ісус. Образ відображає події того дня, коли Господь наш Ісус Христос прийняв стародавній обряд посвячення. Це був момент з’єднання двох найбільших епох. Саме з цієї хвилини і почався відлік нашої ери. Це був горизонт, на якому зустрілися Старий і Новий Заповіти. Це найбільший момент в історії світу.

Брав в віру і здійснював обряд Симеон Богоприємець, який, за деякими даними, прожив понад два століття в очікуванні немовляти Христа, Месії, який повинен буде врятувати світ. Пророцтво виповнилося, як і було задумано Небесами і Отцем нашим Богом.

Стрітення означає «зустріч». Це найбільша зустріч Бога в людській подобі з миром. Ця ікона повністю відображає суть свята, його таємний сенс і всю міць віри людської, тому багато священнослужителів рекомендують її мати в будинку кожного християнина.

У чому допомагає ікона «Стрітення Господнє»

Образ «Стрітення» – це унікальна ікона, дія якої спрямована на всебічну допомогу віруючій людині. Це воістину чудотворний образ, поряд з іншими іконами, присвяченими двунадесятих свят. Вона допомагає практично у всьому. Перед нею можна і навіть потрібно молитися кожен день. Вона замінить будь-яку іншу ікону такого типу. Її можна повісити в будь-якій кімнаті і використовувати як молитовну або оберігає. Ікона допомагає людям бачити таємний сенс в будь-яку подію, в будь-якій дії інших людей. Вона наповнює душу вірою і здоровим глуздом, адже поруч з нею можна відчути якесь божественне присутність.

Молитва перед іконою

Читати можна будь-які молитви, спрямовані до Богородиці або Святій Трійці, до Ісуса Христа. Це може бути «Отче наш», «Живі допомоги», «Символ Віри». Ці три найголовніші молитви – основа всього. Їх повинен знати кожен. Якщо ви хочете, то можете прочитати також спеціальну молитву до дня Стрітення:

«Господь наш, долю і задум Отця Бога прийняв, вічно будемо ми рабами твоїми негідними, бо не бачимо ми сили твоєї без підказок твоїх. Дай нам знань і мудрості, щоб зрозуміти все, навколо нас відбувається. Щоб життя наше направити по потрібному шляху, щоб полюбити твої заповіді і прийняти їх за істину навіки. Заступниця наша, Діва Марія, моли Бога за нас, грішників і про дітей твоїх неслухняних. Не введи нас у спокусу і допоможи життя цю коротку прожити гідно, з посмішкою на обличчі, без скорботи і смутку гріховного. Хай буде воля Божа на всі часи, в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, Амінь ».

Де знаходиться ікона

Ікона Стрітення Господнього є в багатьох храмах. Цей образ наноситься також на стіни внутрішні і зовнішні. Часто буває так, що в храмі є ікона Стрітення. Зустрічається безліч храмів, побудованих в честь цього великого свята, так що знайти ікону в будь-якому з них вам не складе труднощів.

Ссылка на основную публикацию